Algemeen

Hier kunt u de maandfacturen mailen of printen. Natuurlijk kunt u ook een factuur printen aan de balie via het afreken scherm.

Met deze module kunt u een factuur aanmaken van de producten/handelingen die zijn toegevoegd aan een bepaald factuurtype van een klant. U heeft de optie om de factuur te printen of te emailen. Voordat u een factuur naar de klant kunt mailen moet u de optie "Mailen Facturen" aangevinkt hebben staan bij de klant die u wilt mailen.
Cliëntenscherm > Bewerken > Cliënt > Mailen Facturen

Als u de factuur gemaild heeft dan zal de factuur als bijlage zijn toegevoegd aan de email. De inhoud van het mailtje dat de klant krijgt kunt u instellen in de Admin instellingen. Deze template vindt u terug via:
Instellingen > Admin > Email templates > Email individuele factuur

Filters en instellingen:

In de bovenste regel kunt u meerdere filters toepassen.
* Cliënt filter: hier kunt u een filter kiezen. Dit zijn de filters die in VIVA1 aangemaakt zijn.
* Toon ook geparkeerd, als u de optie aan vinkt krijgt u ook alle geparkeerde facturen te zien.
* Factuurtype: hier kunt u een factuurtype(s) selecteren. Selecteert u bijvoorbeeld het factuurtype
runderen, dan ziet u alleen die desbetreffende facturen.
* Peildatum: hier geeft u de peildatum in. Dit is de datum van de laatst mogenlijke financiele regel. Wilt u bijvoorbeeld de facturen van December printen op vijf januari dan geeft u bij peildatum 31 December in.
Zodra u de filters wilt toepassen klikt u op "filters toepassen".

Op de tweede regel ziet u een aantal instellingen staan.
* Acties: hier kunt u aangeven welke actie u wilt uitvoeren. U kunt kiezen uit Print, E-mail, Factoring en
Verzekering. Hoe deze acties werken, wordt verderop in deze handleiding besproken.
* Printer: Hier kiest u de printer, waar de facturen op geprint moeten worden.
* Lay-out: de lay-out van de facturen kunt u hier kiezen.
De printers en de lay-out worden nog in VIVA1 geregeld.

Gegevens factuurregels bekijken

Zodra u een selectie heeft gemaakt, worden de desbetreffende cliënten getoond.
In eerste instantie ziet u alleen de gegevens van de cliënt, het factuurtype, het bedrag (inclusief BTW), de
datum en of de factuurregels geparkeerd zijn.
Als u wilt zien wat er werkelijk aan factuurregels gefactureerd wordt bij een cliënt, klikt u op de
desbetreffende regel.
U ziet dan van welke datum de financiele regels is, om hoeveel producten het gaat, de code en de beschrijving van het product, welke gebruiker deze regel heeft ingegeven, of er hoog of laag BTW op de regel zit en wat het bedrag van de regel incl. BTW is. In de laatste kollom ziet u de prijsbepalingscode zoals die in VIVA1 is ingegeven in het menu CFR (N van normale prijs of de E van eigen prijs)

Printen van facturen

Voor het printen van de facturen moet u uiteraard kiezen voor de "actie" print.
Verder kiest u de printer en de juiste lay-out en u klikt dan op "Run actie".
Voordat de knop "Run actie" actief wordt moet u wel eerst cliënten selecteren.
U kunt dus zelf bepalen welke facturen er geprint moeten worden.
Wilt u alle cliënten selecteren, dan klikt u op het pijltje naar beneden boven de facturen en kiest u voor "alle". U kunt ook kiezen voor de optie "geen" en dan kunt u enkele facturen printen.