Factuurtype instellingen

U komt in dit scherm door bij het cliëntenscherm de factuur tab te gaan staan en dan een factuurtype te selecteren. Daarna klikt u op de knop "Wijzigen". Op dit scherm vindt u de instellingen die gedaan kunnen worden per factuurtype. De instellingen die hier gemaakt worden gelden alleen voor dit toegevoegde factuurtype aan deze specifieke cliënt.

U kunt een factuurtype niet verwijderen als:
1. Als er een medisch dossier is waarbij er open regels zijn op dat factuurtype.
2. Als er een alternatieve klant is ingesteld voor dat factuurtype
3. Als er een locatie van die klant dat fsctuurtype gebruikt (ongeacht of er regls open staan).

Deze helppagina bestaat uit de volgende hoofdstukken.

1. Ander factuuradres

2. Auto. incasso onderdrukken

3. Abonnement

4. Dieren

5. Prijsgroepcodes

6. Marge

7. Korting

8. Voetnoten

1. Ander factuuradres

Bij de factuurtype instellingen van een klant kunt u een ander factuuradres instellen. U kunt alleen een klant selecteren die ook het factuurtype heeft die u op dat moment aan het editen bent.

Als er een ander factuuradres is ingesteld, en er wordt een factuur geprint voor dit factuurtype, dan zal het adres van deze (andere) klant boven de factuur getoond worden.

Als er een ander factuuradres is ingesteld dan zal de marge en kortingsregeling van die klant gebruikt worden (als dit is ingesteld uiteraard). De marge en kortingsinstelingen van de factuur van de klant die u op dit moment wijzigt worden om deze reden inactief als er een andere klant is geselecteerd.

2. Auto. incasso onderdrukken

Indien een client meerdere factuurtypen heeft en maar één (of meer) daarvan automatisch wil betalen, maar ook één (of meer) niet, gebruikt u dit veld. U meldt de client onder de betalingsdefinities als automatisch betaler. Daarnaast vinkt u deze checkbox aan voor de factuurtypen van de client die NIET automatisch geincasseerd moeten worden.

3. Abonnement

Hier kunt u een abonnement selecteren die voor deze client en dit factuurtype van toepassing is.

4. Dieren

Dit veld staat in verband met het abonnement: Voor elk abonnement is een bepaalde prijs die de cliënt moet betalen. Dit aantal geeft aan voor hoeveel dieren de cliënt dit abonnement heeft afgesloten en dus moet betalen.

5. Prijsgroepcodes

U kunt cliënten in een groep indelen en deze bij bepaalde medicijnen of behandelingen een andere dan de standaardprijs geven. Voordat de prijsgroepen gebruikt kunnen worden moeten deze eerst aangemaakt worden. Prijsgroepen kunnen nu alleen nog aangemaakt worden in VIVA1 (CMPP).

Wanneer er een prijsgroep is aangemaakt dan kan deze voor elk product afzonderlijk worden gebruikt. Open het product waar u de prijsgroep code voor wilt gaan gebruiken. Ga naar het gedeelte "Prijsgroep" in de Producten module:

VIVA 2.0 > Producten module > Prijzen > Prijsgroep

Selecteer welk soort u wilt instellen:

• Prijs > Een vaste prijs instellen voor dit product.
  • Inkoopprijs plus marge > Een percentage bovenop de Inkoopprijs excl.
  • Korting op verkoopprijs > Korting op de Verkoopprijs excl.

Wanneer u de prijsgroep heeft ingesteld dient de prijsgroep te worden gekoppeld aan een factuurtype. Het factuurtype vindt u in klantenscherm:

VIVA 2.0 > Klantenscherm > Bewerken > Factuur > Selecteer factuurtype > Wijzigen

Selecteer op deze plek de prijsgroep die u heeft ingesteld. Wanneer u vervolgens een MD of V&O opent met dit factuurtype, en het ingestelde product toevoegt, dan zal deze de prijs krijgen die is ingesteld bij de Prijsgroep in de productenmodule.

6. Marge

Met deze instelling kunt u een cliënt voor een factuurtype een marge over de Inkoopprijs geven. U kunt hierbij een onderscheid maken tussen alleen medicijnen of alles (producten en handelingen). Als er een marge is ingesteld voor een product dan ziet u dat gelijk terug op het MD.

Een marge wordt als volgt berekend: Inkoopprijs excl. + het marge %

* Als de Inkoopprijs groot is ingesteld (onder het kopje Prijsafspraak in de producten module) dan wordt er met deze prijs gerekend.

Instellen van een marge voor één factuurtype van een klant:

o Er dient aangeven te worden dat er überhaupt een marge berekent kan worden voor een product. Bij het aanmaken van een nieuw product staat deze optie standaard aangevinkt. Producten module > Product openen > Prijzen > Prijsafspraak > Marge berekenen

o Open een factuurtype van de klant waar u de marge wilt instellen. Klantenscherm > Bewerken > Factuur > Selecteer factuurtype > Wijzigen. Selecteer bij het factuurtype van de klant één van de volgende opties; Medicijnen of Alles.

o Als de optie "Marge" op Medicijnen staat dan moet het product waar u de marge over wilt laten berekenen een medicijn zijn. Dit geeft u aan via. Producten module > Product openen > Algemeen > Medicijn

7. Korting

U kunt voor elke klant, via een factuurtype, een bepaald kortingspercentage instellen. Om dit voor elkaar te krijgen dient u de volgende stappen te volgen. Het kortingspercentage is NIET direct zichtbaar op het MD. De korting die berekent is wordt alleen getoond in het betaalscherm.

Instellen van een korting voor één factuurtype van een klant:

o Stel in het klanten wijzigen scherm de instelling "Korting over" in. Klantenscherm > Bewerken > Betalingsdefinitie. Als u een nieuwe klant aanmaakt dan staat deze instelling standaard op Systeeminstelling. Het idee hierachter is dat je als praktijk direct meerdere klanten een korting kan geven over bijvoorbeeld alle medicijnen. U heeft bij dit veld de volgende opties:

• Medicijnen
  • Alle artikelen
  • Systeeminstelling (Bij deze zal er gekeken worden naar VIVA (IISK))

o Als de optie "Korting over" op Medicijnen staat dan moet het product in kwestie een medicijn zijn. Producten module > Product openen > Algemeen > Medicijn

o Als de optie "Korting over" op Systeeminstelling staat. Het is mogelijk om in VIVA1 aan te geven over wat er korting gegeven moet worden. Aangezien de instelling "Korting over" in het klantenscherm standaard op "Systeeminstelling" staat (bij het aanmaken van een nieuwe klant) kunt u in deze instelling aangeven over welke items de klanten korting over moeten hebben. De opties hier zijn:

• Korting over niets
  • Medicijnen
  • Alles

o Er dient aangeven te worden dat er überhaupt korting kan worden berekent voor een product. Bij het aanmaken van een nieuw product staat deze optie standaard aangevinkt. U kunt dit eventueel wijzigen via: Producten module > Product openen > Prijzen > Prijsafspraak > Korting berekenen

o De laatste stap is dat u bij de klant het kortingspercentage moet instellen. Klantenscherm > Bewerken > Factuur > Selecteer factuurtype > Wijzigen. Hier dient u de checkbox achter Korting aan te vinken. Als u dit gedaan heeft wordt het veld eronder actief. Vul hier het kortingspercentage in. Als u de bovenstaande instellingen correct heeft ingesteld, en u voegt het product dat u heeft ingesteld toe aan de klant met het ingestelde factuurtype, en u opent het betaalscherm, dan ziet u achter het veld Korting het kortingsbedrag staan.

8. Voetnoten

Voetnoten kunnen ingesteld worden per factuurtype die gekoppeld is aan een klant. U kunt (in VIVA 2.0) maximaal 5 voetnoten instellen per factuurtype. Als er een voetnoot is ingesteld dan zal deze zichtbaar zijn onderaan de afgedrukte factuur van dat factuurtype. Voordat de voetnoot ook daadwerkelijk wordt afgedrukt moet het veld "Voetnoot" in het klanten wijzigen scherm aangevinkt zijn: Klantenscherm > Betalingsdefinitie > Voetnoot

• Voetnoten kunnen op dit moment alleen nog worden aangemaakt in VIVA1 (CFV).
  • In VIVA1 is het ook mogelijk om een voetnoot in stellen voor een algemeen factuurtype (CFF). Dit houd dus in dat deze voetnoot altijd getoond wordt op de factuur van dit factuurtype.
  • In VIVA1 (IISFV) kunt u ook een algemene voetnoot instellen die altijd getoond wordt.